Svet-Stranek.cz
Zajděte pokecat, poradit a nebo se jen podívat! Je tu pro každého něco!
Vítám vás u mě na stránkách

Napište vaše recepty a podepište se.:Zajděte pokecat, poradit a nebo se jen podívat! Je tu pro každého něco!

Napište vaše recepty a podepište se.

Lidičky pokud chcete napište sem nějaký receptík. Až jich bude víc rozhodím je do samostatných kolonek. A pokud máte svoje stránky kde ten receptík máte napište pod něj odkaz na sebe. Děkuji!
jméno / nick
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161
otevřít smajllíky
25. února 2010 v 20:49
Jiřina
Prima štrůdl
40 dkg hladké mouky, kostka tuku /héry, nebo podle chuti/, 2 lžíce octa, 2 žloutky /stačí jeden/, 10-12 lžic vlažné vody, špetka soli. Jablka, pískový cukr, mletou skořici.
Z mouky, tuku, žloutků, vody a octa uděláme těsto a necháme chvilku v chladničce odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme pláty silné cca 1/2 cm, které posypeme strouhanou houskou, poklademe oloupanými a nakrájenými jablky, posypeme cukrem a skořicí a zavineme Jako náplň můžeme použít i ochucený tvaroh.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu (dle velikosti závinů).
11. února 2010 v 15:01
Martina
Valašské frgále
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 125 g másla, 75 g moučkového cukru, 250 ml teplého mléka, 40 g droždí, špetka soli, citronová kůra
náplň: 750 g měkkého tvarohu, 3 žloutky, 2 sáčky vanilkového cukru, moučkový cukr podle chuti, 1 lžíce polohrubé mouky, strouhaná citronová kůra, hrst rozinek předem namočených v rumu
dále: drobenka, máslo, rum, vanilkový cukr, 1 vejce na potření okrajů, smetana

Postup
Do teplého mléka dáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a necháme vzejít.
Máslo se zbylým cukrem utřeme do pěny, po jednom vešleháme žloutky. Přidáme mouku, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme pořádně nakynout.
Zatím připravíme náplň: tvaroh rozmícháme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou dohladka. Je-li hmota řídká, vmícháme lžíci polohrubé mouky. Nakonec vmícháme rozinky.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3-4 stejné díly. Každý rozválíme na pomaštěném plechu na kruh o průměru 30-35 cm.
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Rozetřeme náplň a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout na plechu.
Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C) do zezlátnutí okrajů.
Ihned po vytažení z trouby potřeme okraje smetanou.
Frgál necháme chvíli zchládnout a pak polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.

Ještě "tradičnější" jsou frgále s hruškovou náplní, tu přidám až ji vyzkouším.
29. listopadu 2009 v 14:32
zdenkas
rychlovka chuťovka
2 velká rajčata,sůl,vejce,olej
rajče omýt nakrájet na kolečka.opést na oleji z obou stran.zalít rošlehaným vejcem a pořádně propéct na pánvi...dosolit...příloha čerstvý chleba
1. října 2009 v 13:48
Marta
Oříškové řezy
Těsto: 250 g hladké mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku do perníku, 50 g tekutého medu, 50 g moučkového cukru, 1 kávová lžička skořice, 60 g hery, 1 vejce, pečící papír na plech
Na ozdobení 150 g vlašských oříšků, 150 g čokolády na vaření
Mouku společně s kypřícím práškem prosejeme na vál, doprostřed dáme tekoucí med, přidáme cukr, skořici, změklou heru, celé vejce, vypracujeme těsto, které necháme v chladničce hodinu odležet.
Vlašské oříšky vyloupeme a rozpůlíme. Těsto rozválíme, nakrájíme je na obdelníčky 5 x 3 cm a přeneseme je na pečící papír, který máme nachystány na plechu. Na každý obdelník položíme pár půlek oříšků. Plech vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení a vychladnutí přendáme řezy na tác a polijeme čokoládovou polevou. Řezy uložíme do chladna.
20. června 2009 v 14:57
Martina
Párečkové bonbóny
Ingredience
1 balíček listového těsta, 6 - 8 nožiček tenkých párků, 1 vejce, bavlněný provázek

Postup
Párky nakrájíme na kousky a každý propíchneme 2 - 3 krát vidličkou. Těsto rozválíme na tenko a nakrájíme na obdélníky asi o 3 cm širší než kousky párků. Každý kousek párku položíme na obdélník těsta a zabalíme do válečku. Okraj těsta mírně přitlačíme. Asi 1,5 cm od krajů válečku přitlačíme těsto kolem párku a volně převážeme provázkem, nastříháme nebo nakrájíme a upravíme do požadovaného tvaru. Bonbóny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut dozlatova.
Nezapomeneme upozornit strávníky, že provázek se nejí!
20. června 2009 v 14:57
Martina
Pomazánka aneb víkendové zbytky
Ingredience
5 - 7 lžič nastavované kaše (nebo obyčejné bramborové, případně rozmačkané uvařené brambory), 1 nožička klobásy, 2 kyselé okurky, 1 cibule, kousek tvrdého sýra (není nutný), 2 - 3 lžíce majonézy, sůl, mletý pepř

Postup
Klobásu, okurky a sýr nahrubo nastrouháme, přidáme k bramborové kaši spolu s nakrájenou cibulí a promícháme. Všechno spojíme trochou majonézy a podle chuti dosolíme a opepříme. Mažeme na krajíčky chleba.
20. června 2009 v 14:56
Martina
Rizoto jinak
Ingredience
1 hrnek dlouhozrnné rýže, 2,5 hrnku vody na vývar + další voda podle potřeby, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, 1/2 lžičky kari, 1 velká cibule, 1 větší nebo 2 malé pórky, 250 g krabích tyčinek, hrst bazalkových lístků, olej, 1 kelímek zakysané smetany (200 g), tvrdý sýr

Postup
Kostku bujónu necháme rozvařit ve vodě (2,5 hrnku). Kromě toho si připravíme další vařící vodu ve varné konvici (nebo v hrnci). Cibuli a bazalku pokrájíme nadrobno, očištěný pórek na kolečka, krabí tyčinky na kousky.
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme pórek a za stálého míchání chvíli společně restujeme. Pak přidáme rýži a pořád mícháme a smažíme, asi 2-3 minuty. Pak do rýže vmícháme kari, osolíme a zalijeme částí vývaru (aby dosahoval zhruba do stejné výšky jako rýže). Za občasného promíchání vaříme na mírném plameni. Jak se vývar postupně vsakuje do rýže, doléváme další. Po spotřebování vývaru používáme na dolévání horkou vodu. Často mícháme. Obsah hrnce by měl mít pořád polotuhou (polořídkou?) konzistenci, asi jako řidší kaše. Občas ochutnáme a sledujeme měknutí rýže. Až je rýže měkká (ne rozvařená!), trvá to asi 20-25 minut, přisypeme k ní krabí tyčinky, bazalku, smetanu a promícháme. Podle potřeby dochutíme, necháme prohřát (pořád mícháme) a odstavíme. Na talíři můžeme posypat strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem
20. června 2009 v 14:55
Martina
Pangasalát
Ingredience
600 g pangasia, citron, 1 menší pórek, 1 větší mrkev, 1 červená paprika, půlka žluté papriky, 3 lžičky sušené petrželové natě nebo hrst čerstvé, sůl, koření na ryby, mletý pepř, sušený česnek, olivový olej, 200 g bílého jogurtu

Postup
Rybu necháme rozmrznout, pokapeme citronovou šťávou a necháme 30-60 minut uležet. Pak nakrájíme na kostičky, posypeme kořením, česnekem, lehce osolíme a na trošce oleje opečeme za stálého míchání dozlatova. Necháme vychladnout.
Pórek nakrájíme nadroboučko, papriky na malé kostičky, mrkev nahrubo nastrouháme. Všechno smícháme s vychladlou rybou, přidáme petržel, jogurt, dobře promícháme a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme asi hodinu uležet.
Podáváme s pečivem, nejlépe celozrnným.
20. června 2009 v 14:55
Martina
Drobenková buchta
Ingredience
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 125 g másla, 2 vejce, 3/4 hrnku mléka, 1 vanilkový cukr, 3/4 sáčku prášku do pečiva, 3 velké hrušky, hrst ostružin

Postup
Z mouky, cukru a másla uděláme rukama drobenku. 1 hrnek drobenky dáme bokem. Do zbytku přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, mléko a vejce, promícháme a těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Poklademe hruškami nakrájenými na plátky, přidáme pár ostružin, posypeme odloženou drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby (200°C asi 25 minut).
20. června 2009 v 14:54
Martina
Brambory zapečené s nivou
Ingredience
1 kg brambor, 8 stroužků česneku, 150 g nivy, 1 lžíce soli, 1 lžička bílého pepře, 1 zakysaná smetana, 2 dl mléka, tuka a strouhanka na vymazání zapékací mísy

Postup
Brambory pokrájíme na slabé plátky, česnek na plátečky, nivu postrouháme na jemném struhadle. Zakysanou smetanu smícháme s mlékem a opepříme. Zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pak dáme vždy vrstvu brambor, které osolíme, několik plátků česneku a posypeme nivou. Opakujeme a vše zalijeme smetanou s mlékem a zapečeme v troubě do růžova. Můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k masům.
20. června 2009 v 14:53
Martina
Tlačenková podkova
Ingredience
2 kg vepřové krkovice, 2 vepřové jazyky, 2 vepřová srdce, sůl, po lžičce kuliček nového koření a pepře, 4 bobkové listy, majoránka, 5-6 stroužků česneku, 100 g želatiny

Postup
Do velkého hrnce dáme asi 2,5 l vody, osolíme, přidáme kuličky koření a bobkový list. Přivedem k varu a vložíme všechno očištěné maso. Vaříme do změknutí.
Měkké maso vyjmeme z hrnce a necháme částečně vychladnout (lépe se pak krájí).
Vývar přecedíme a odměříme si ho přesně dva litry. Pokud chybí, doplníme vodou. Z těchto dvou litrů odebereme asi hrnek vývaru, ostatní vrátíme do hrnce. Do odebraného hrnku rozmícháme želatinu a necháme nabobtnat.
Všechno maso pokrájíme na malé kostičky (1-1,5 cm) a vložíme do vývaru v hrnci. Přidáme majoránku, rozmačkaný česnek, opatrně promícháme (pomalu, uvařené maso by se mohlo rozpadat) a znovu přivedeme k varu. Odstavíme a až vývar přestane vařit (důležité - želatina nesmí přejít varem) vlijeme do hrnce hrnek vývaru s želatinou. Opatrně promícháme a ochutnáme, podle potřeby dosolíme či dokořeníme. Chuť musí být výrazná, chladnutím se zmírní.
Hotovou tlačenku necháme za občasného míchání trochu vychladnout a pak ji nalijeme do formy vypláchnuté studenou vodou. Dáme ji ztuhnout do ledničky, nejlépe do druhého dne.
Ztuhnutou tlačenku vyklopíme z formy: otočíme ji dnem vzhůru, podložíme rukama a na formu necháme téct z vodovodu horkou vodu. Jenom chvilku, horká voda uvolní tlačenku od formy, delší působení tepla by poškodilo tvar. Jakmile ucítíme že se tlačenka uvolňuje, položíme formu na podnos a opatrně ji zvedneme, tlačenka zůstane na podnose. Hned ji dáme do ledničky, aby ztuhnul horkou vodou narušený povrch.
Vychlazenou tlačenku můžeme libovolně nazdobit. Použila jsem křenovou šlehačku (ušlehaná šlehačka smíchaná se špetkou soli a několika lžičkami strouhaného křenu), vařenou mrkev a zelenou petrželku.
20. června 2009 v 14:52
Martina
Kari rybka
Ingredience
rybí filety (nejlépe pangasius), citronová šťáva, sůl, drcený kmín, 1 lžička kari koření, 250 ml smetany na vaření, 1 rovná lžíce hladké mouky, 1 cibule, olej

Postup
Rybí filety pokapeme citronovou šťávou a necháme 30-60 minut uležet. Pak je osušíme a z obou stran osolíme a okmínujeme. Překrájíme je na menší kousky a z obou stran prudce opečeme na rozpáleném oleji. Vyndáme z pánve a ve výpeku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme kari, mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme trochou vody, rozmícháme, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Je-li třeba, můžeme ještě přidat vodu. Pak do omáčky vložíme opečené ryby a pod pokličkou asi 5 minut společně podusíme.
Podáváme s rýží.
11. června 2009 v 16:45
Martina
Maturitní
Ingredience
2 krájené toustové chleby, dvojnásobná dávka salámové pomazánky s křenem, 250 g šunkového salámu, 100 g paprikáše, 1 nožička čabajky, 200 g plátkového uzeného sýra, pórek, sterilovaná kukuřice, cherry rajčátka
sýrová pomazánka: 200 g pomazánkového másla, 150 g sýrového krému Pribina, 2 stroužky česneku

Postup
Nejdřív si připravíme obě pomazánky.
Pak na papír na pečení položíme 4 krajíce toustového chleba a pomažeme je salámovou pomazánkou. Přiložíme další čtyři krajíce, zase pomažeme a tak pokračujeme, dokud nemá dort požadovanou výšku (dala jsem 6 vrstev chleba).
Lehce zmáčkneme a celé kolem dokola obmažeme zbytkem salámové pomazánky, tak, abychom srovnali všechny nerovnosti.
Další krajíce seřízneme na potřebnou výšku a obložíme jimi dort - přilepíme je na pomazánku na bocích. Opět lehce stiskneme a srovnáme tvar.
Pak celý dort zboku i shora potřeme sýrovou pomazánkou. Na boky nalepíme plátky uzeného sýra a dort libovolně ozdobíme různými salámy, čabajkou, sýrem a zeleninou.
11. června 2009 v 16:44
Martina
Bretaňský koláč
Ingredience
800 ml plnotučného mléka, 130 g másla, 2 lžíce rumu, 6 vajec, 1 vanilkový cukr, 250 g krupicového cukru, 250 g polohrubé mouky, 200 g sušených švestek

Postup
Částí másla důkladně vymažeme pekáč (cca 35x25 cm).
Mléko zahříváme v kastrolu. Až je horké, po kouskách přidáváme zbylé máslo a necháme přijít k varu. Až mléko vaří a máslo je všechno rozpuštěné, odstavíme kastrol z plotýnky, přidáme rum a za občasného promíchání necháme částečně vychladnout.
Zatím do vymazaného pekáče naskládáme omyté a osušené švestky. Jsou-li tvrdé, můžeme je předem naložit do černého čaje (asi na 2 hodiny).
Do velké mísy rozklepneme celá vejce a šleháme ručním elektrickým šlehačem. Postupně po částech přidáváme cukr a pořád šleháme, dokud nevznikne světlá hustá pěna (šlehat minimálně 10-12 minut).
Pak za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme prochladlé mléko (ne moc horké, teplé může být) a šleháme na nejnižších otáčkách ještě 3-5 minut.
Pořád šleháme dál, přitom postupně přisypáváme po částech mouku a pak ještě šleháme 5 minut.
Potom necháme těsto dalších 5 minut odpočinout.
Opatrně, nejlépe naběračkou, nalijeme malé množství těsta na švestky tak, aby zateklo všude mezi ně. Potom opatrně nalijeme do pekáče zbytek těsta, snažíme se přitom "nerozházet" švestky.
Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Až povrch zrůžoví, přikryjeme pekáč alobalem. Po 30 minutách snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě dalších 40-50 minut. Po upečení necháme koláč ještě několik minut ve vypnuté zavřené troubě. Po vytažení necháme vychladnout.
11. června 2009 v 16:44
Martina
Jahodový koktejl s jogurtem
Ingredience
300 g jahod, 200 g bílého jogurtu, 500 ml mléka, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti

Postup
Do mixéru nasypeme oprané jahody, zalijeme jogurtem, mlékem a přisypeme vanilkový cukr. Rozmixujeme. Podle chuti dosladíme (není nutné) a mixujeme, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Podáváme chlazený.
10. června 2009 v 11:17
hana
FLAMBOVAN0 HOVĚZÍ PLÁTKY
Použité suroviny:
4 plátky hovězí svíčkové | 1 lžíce sardelové pasty | pepř | sůl | olej na pánev | kousek másla | 1 cibule | 20 cl koňaku

Postup:
Plátky masa naklepeme, jemně osolíme, potřeme čerstvě utlučeným pepřem a sardelovou pastou a na oleji po obou stranách opečeme. Vyjmeme, do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a kousek másla, necháme zpěnit, maso vrátíme zpět a vše společně prohřejeme. Nakonec maso polijeme koňakem a zapálíme.
<< na začátek | < předchozí   | ... 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 |   další > | na konec >>